Historie

Pizzaens Historie

Pizzaen var engang betragtet som fattigmands måltid i Napoli gennem mange år. Pizzaens historie begynde helt tilbage i år 1734 under borbonisk regering og ikke som mange tror under det italienske kongerige i 1862. Den moderne pizza kan vi takke bageren Raffaele Esposito af Napoli for, som i 1889 skabte en pizza specielt i anledningen af et visit fra det italienske kongepar Umberto og Margherita.

Pizzaen, navngivet efter dronningen Margherita (Margrethe),var meget patriotisk og skulle ligne det italienske flag med farverne: Grøn (basillikum), Hvid (mozzarella ost) og Rød (tomater). Margherita pizzaen fik fantastiske ros og satte standarden som førte den pizzaer, som vi kender dem idag.

 

Idéen med at bruge brød som tallerken stammer fra grækerne, som spiste flade runde brød (plankuntos) bagt med forskellige ingredienser ovenpå. Tomaten ankom til italien fra Mexiko og Peru gennem Spanien i det 16. århundrede som en ornamental plante, men først antog var giftig.

Rigtig mozzarella ost er lavet af mælken fra en vandbøffel importeret fra Indien til Napoli idet 7. århundrede.Den første pizza går tilbage til år 1734 og var fremstillet med tomat, oregano, olivenolie og hvidløg. Den Napolitanske bager samlede efter sigende alle elementerne i Pizzeria Pietro il Pizzaiolo. I 1830 åbnede verdens første ægte pizzeria, Antica Pizzeria Port Alba i Napoli, og eksistere endnu den dag idag.

Cristoforo Colombo,(født Ligurien-nordvestlige Italien) for hans rejse til opdagelsen af Amerika blev sponsoreret af den spansk Kongeriget. Napoli og Syditalien var under spansk styre fra ca.1500-tallet frem til 1862, således at produkter som tomater, majs, kartofler, peberfrugter og så videre som var amerikanske produkter, først ankom i Napoli og derefter i resten af verden .Her er grunden til tomater på pizza. - Tror ikke på andre falske historier ! -

Pizzaen emigrerede til Amerika med italienerne. Det første amerikanske pizzeria åbnede i 1905 i New York City, men det var ikke før slutningen af Anden Verdenskrig at der opstod en national pizza efterspørgsel fra hjemvendte soldater, som havde spist og elsket den italienske pizza.

 

Pizzaen i vor tid er ikke begrænset til den flade runde type. Det er også "deep-dish" pizza, fyldt pizza, pizza pockets, pizza pandekager, rulle pizza, pizza på spyd,i friture, etc. Alle med kombinationer af sovs og fyld kun begrænset af kokkens opfindsomhed. På trods af det kommer den bedste pizza dog fra den pizzabager, som dagligt forbereder sin dej og ingredienser og forvarmer sin ovn flere timer før den første pizza bliver bagt.

Ordbogens beskrivelse: piz' za, n. (It.) - En bagt tærte af italiensk afstamning bestående af et tyndt brød belagt med tomatsovs, ost, og ofte andre ingredienser som salami og oliven.

Pizza Margherita

Ingredienser:

2 skefuld. oliven olie

1 ds. tomater

1/2 teske salt

1 kg. dej

250gr. mozzarella ost

frisk basillikum

extra jomfru olivenolie

1/4 kop friskrevet parmiggiano ost

 

Forberedelser:

 

Hak tomaterne og stil til side. Pensel dejen med olie.Tilsæt ost, tomater og basillikum på toppen. Hæld en smule olie over. Bag i en forvarmet ovn ved 350 grader C. i ca.5 minutter eller til skorpen er gyldenbrun og osten bobler. Tag den ud af ovnen og drys parmiggiano ost over.

 

Buon appetito.